Julen, så som den tolkas i En Kurs i Mirakler, är mycket mer än firandet av ett barns födelse i Betlehem. Den är en inbjudan till att återupptäcka vår egen helighet och vår roll i det stora uppvaknandet. Där traditionen ofta fokuserar på berättelsen om Jesu födelse som en yttre händelse, leder Kursen oss till att förstå julen som en symbol för att åter minnas Kristusmedvetandet i oss alla. Genom att fira denna inre födelse kan vi hitta stjärnan inom oss och låta den lysa för världen.
I En Kurs i Mirakler presenteras julen som en tid då vi kan släppa tanken på offer. I vår värld tror vi att kärlek kräver uppoffring – att ge något av oss själva för att vara värda kärlek. Men vi minns inte vår sanna Identitet, Kristus, för att praktisera offer; Han föddes för att befria oss från idén om offer. När vi ser vår storhet i Kristus förstår vi att kärlek inte handlar om att ge upp något, utan om att acceptera allt vi redan är.
Julens symbol, stjärnan, representerar det ljus som alltid finns i vårt inre. Den lyser inte bara för att vägleda de vise männen till Betlehem, utan också för att vägleda oss tillbaka till vår sanna Identitet. Stjärnan påminner oss om att vi inte är kroppar, utan ande skapad i kärlek. När vi fokuserar på stjärnan inom oss, förstår vi att vi, som Kristus, är värd åt Gud – en plats där Hans kärlek och ljus bor.
Praktisk tillämpning: När du möter utmaningar, som när Eva kämpar med att förlåta sin syster för en gammal oförrätt, kan du be Helige Ande om hjälp. Kanske Han vägleder dig till att föreställa dig stjärnan i ditt hjärta och att se ljuset i din systers hjärta, se henne som omgiven av ljus, som ett barn av Gud. Då kan du välja att låta ljuset i er båda förena er.
Ett heligt ögonblick är en stund då vi lämnar vårt ego och vår kroppsliga identitet bakom oss och istället förenas med sanningen om vad vi är. I de ögonblicken är kommunikation mellan sinnen möjlig, bortom kroppens begränsningar. Julen bjuder in oss att uppleva fler sådana ögonblick, att släppa rädslan och låta kärleken flöda fritt.
Praktisk tillämpning: När Johan och hans fru Maria hamnar i en hetsig diskussion om nyårsfirandet, kan de ta ett ögonblick för att andas, be Helige Ande om hjälp och minnas att de båda är förenade i kärlek. Genom att säga: ”Jag väljer frid istället för konflikt” kan de göra ett heligt ögonblick mitt i vardagens kaos.
Att vara värd åt Gud innebär att inse att vi är Hans Hem – att Han lever i oss och genom oss. När vi ser oss själva som värda att vara Guds värd, släpper vi skuld och litenhet. Vi blir medvetna om vår storhet och vår roll som Guds utsträckning av kärlek.
Hur vi blir värdar åt Gud: Genom att öppna våra sinnen för förlåtelse och kärlek kan vi ge plats för Gud inom oss. När Lisa, som är chef, väljer att möta sina medarbetare med förståelse och empati istället för dömande, demonstrerar hon vad det innebär att vara värd åt Gud.
Varje individ har både samma och en unik plats i det stora uppvaknandet – vägen där vi återvänder till kunskapen om vår enhet med Gud. Att inta vår plats handlar om att praktisera förlåtelsen i vår varseblivning. I det avseendet har vi samma funktion - förlåtelse. Var och en har olika varseblivning och på det sättet är vår roll unik. Vi alla, oavsett varseblivning, kommer att säga ja till kärlekens kall och bidra med våra gåvor i uppvaknandet.
Praktisk tillämpning: När Erik, som arbetar som lärare, väljer att be Helige Ande om hjälp och möter en besvärlig elev med tålamod och medkänsla, intar han sin plats i det stora uppvaknandet. Hans handling hjälper inte bara eleven utan påminner honom själv om kärlekens kraft.
Det paradoxala uttalandet handlar om att se att allt i illusionen är illusion. Det finns ingen skillnad eller hierarki. Det finns bara verklighet i Himlen, allt annat är falskt och overkligt. Vi kan se förbi illusionens yttre skiftningar i världen och istället upptäcka den oföränderliga kärleken som finns överallt. Genom att göra alla relationer heliga – att se att varje person är ett och detsamma med oss själva – gör att vi kan uppleva mer frid, trygghet, glädje och kärlek oavsett illusionens omständigheter.
Praktisk tillämpning: När Maria möter sin svärmor Ingrid, som ofta kritiserar henne, kan hon välja att se henne som en lärare i förlåtelse. Genom att vägra låta kritiken påverka hennes frid, gör hon relationen helig och minns att kärleken är konstant.
Ju mer vi kultiverar relationen med Helige Ande upplever vi alla relationer hela och heliga. En helig relation är en där vi ser bortom egots illusioner och istället möter varandra som Ett. Det handlar om att ge utrymme för kärlek och förlåtelse, och att förstå att vi alla är ett. Det räcker att en, för ett ögonblick, vänder sig till det som upplevs som större än vad vi är för att relationen ska erfaras hel.
Praktisk tillämpning: När Peter och hans bror Daniel möts för att lösa ett gammalt bråk om pengar, kan de välja att be Helige Ande om hjälp att släppa det förflutna och istället fokusera på deras gemensamma band som bröder. Genom att välja kärlek istället för konflikt blir deras relation en helig relation.
Julens sanna budskap är att vi redan har allt vi söker. Det är en tid att minnas vår storhet, vår Etthet och vår roll att se ljuset i stjärnan i oss spridas till allt och alla. Genom att se Kristus i oss själva och andra, genom att släppa offer och förlåta, kan vi återvända till friden. Låt denna jul vara en tid av heliga ögonblick, där vi tillsammans intar vår plats i det stora uppvaknandet och låter stjärnan inom oss lysa klart för världen.
God fortsättning,
Anna