Vad står kunskap för?


Vad står kunskap för?

 Provocerad av kunskap

Jag stakar mig lite på ordet kunskap. Känner mig utmanad och smått irriterad. Märker att jag värderar kunskap som högt och avsaknad av kunskap som nåt värdelöst och i huvudet sitter en liten djävul som påstår att jag är värdelös för jag inte kan. Kan inte vadå? Det mesta, du har fel allt som oftast.

Så oerhört provocerande att leva med livslögnen att kunskap är ett värdeord. Så ofta det används som maktmedel. Vi ska flytta fram positionerna, vara en kunskapsauktoritet som får gehör. Vi ska utvecklas och bli mer kunniga för att kunna ge raka svar på frågor.

När jag skriver får jag en massa känslor i blodet. Så ofta jag hört att jag inte duger för att jag inte kan. Vem är det som oftast har sagt det till mig? Den lilla djävulen i mitt huvud, den rösten som försöker hålla mig kvar i illusionen att jag är värdelös. Som gjort mig livrädd att inte duga för att jag inte har kunskap, den sortens kunskap som man förvärvar på ett universitet och som avslutas med ett test om du har tillgodogjort dig kunskapen.

Kunskapen om hur mycket kunskaperna som vi fått lära oss i skolan har ändrats i takt med att vi skaffat oss ny kunskap får mig att rysa när jag tänker på alla timmar jag pluggat läxor till prov för att bevisa min kunskap. Jag förväntas bli en bättre människa om jag kan rabbla kungar och årtal och vilket år högertrafik infördes och hur världskrigen kom till. Snark, vilken illusion!

Titta på världen idag som trots all kunskap håller på att dräneras till ett sönderstressat fragment. Jag har köpt livslögnen om kunskap som värdegrund och maktmedel, nu är jag i stället införstådd med att jag inte vet nånting. Kunskapen finns på en nivå som jag inte äger men som jag är tacksam att få vara en del av.

Jag fattar att det är min bild av vad kunskap är som driver min irritation och min känsla av att inte kunna och duga. En alternativ bild är den med vänlighet som uttryck för kunskap som vi alltid haft men låtsas att vi har glömt bort och byggt en helt ny värld. Välkommen att lämna den världen och låt kunskap bli kärleksfull mjukvara. Tack, det vill jag.

Anita

För dig som vill gå djupare i vad kunskap betyder i EKIM: https://youtu.be/dC0Pg3iVUFE